Zázrak z Tibetských hor


Kefír je nápojem původem z Kavkazu a také z klášterů v Tibetu. Jeho výroba probíhala původně v kožených vacích zavěšených u vchodu. Jakmile šel někdo okolo těchto vaků, klepal na ně, aby se mléko dobře promíchalo s kefírovými zrnky. Kefírová zrna jsou složeny z bakterií a z kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech.

Tato směs látek připomíná vzhledem květák. Kefírová zrna obsahují mnoho rozličných bakterií a kvasinek. Jsou velice prospěšné pro lidský organismus a zároveň se rychle množí v mléku. Tato kvasinková směs existuje z laktózy mléka. Během svého růstu uvolňuje do mléka svoje léčivé a člověku prospěšné látky.

Tibetská houba jako lék

Kefírová zrnka působí pro lidský organismus blahodárně pro:

·         Trávení, neboť očišťují trávicí systém a tím napomáhají při zácpách a nadýmání.
·         Zabraňují alergickým reakcím organismu a tím pomáhají při ekzémech.
·         Pomáhají proti otokům.
·         Podporují léčbu zánětů.
·         Posilují imunitu organismů.
·         Snižují vysoký krevní tlak.
·         Upravují hladinu cholesterolu v krvi.
·         Zabraňují překyselení organismu.

Kefír podomácku

Směs s kulturou kvasinek uložte do skleněné nádoby, nejlépe se na to hodí klasická zavařovací sklenice a přelijte nesvařeným polotučným nebo plnotučným mlékem. Sklenici uzavřete papírovým ubrouskem nebo vrstvami gázy s gumičkou a uložte ji na místo, kde je pokojová teplota, ale kde nesvítí přímé slunce.

Po dvaceti čtyřech a více hodinách se již začne ve sklenici vytvářet jogurt. Ten opatrně mícháme dřevěnou nebo plastovou lžící a přecedíme přes plastové síto nebo čisté hrubé plátno. Je-li kefír příliš hustý a nejde vylít ze sklenice, zředíme ho trochou mléka.

Kefírová zrnka, která zůstanou na cedníku, propláchneme mlékem nebo odstátou vodou a opět vložíme do čisté sklenice pro opětovné použití. Doporučuje se jednou až dvakrát za měsíc kefírová zrnka dobře propláchnout v odstáté vodě, aby se časem neznehodnotila.